PEZ HISTORIE

1927

I 1927 ble PEZ-godteriet funnet opp i Østerrike. Det skjedde i Wien, og ble oppfunnet av Eduard Haas.

Navnet PEZ ble laget ved å ta den første, den midterste og den siste bokstaven fra det tyske ordet PfeffErminZ. Pfefferminz betyr peppermynte, og det var dette som var den aller første smaken på PEZ-godteriet.

Opprinnelsen til dette godteriet var at Eduard Haas var motstander av røyking, og ønsket å skape en velsmakende tablett for voksne  røykere for å dempe røyklukten. Haas ønsket at PEZ godteriet skulle bli et godt alternativ slik at det skulle bli enklere å stumpe røyken. På denne tiden ble PEZ-godteriet ble solgt i små tinnbokser.

tin

1948

I 1948 tok PEZ det første steget mot en dispenser slik vi kjenner de i dag. Den aller første PEZ-dispenseren ble i dette året designet av ingeniøren Oscar Uxa.  Dette skulle være et strategisk trekk for å gjøre det enklere og mer hygiensk å  for folk å ha med seg en PEZ-dispenser i lommen.

På bildet under ser vi den originale patentsøknaden som Oscar Uxa fikk godkjent i 1952 (Trykk på bildet for større versjon)

uxa patent

Disse aller første PEZ-dispenserne kalles «regulars». De ble laget i mange varianter, og var populære som promoteringsobjekter for firmaer. Det finnes derfor mange utgaver regulars med firmareklame på sidene. Man bør dessverre være litt obs på at disse regulars-dispenserne med reklame har blitt forfalsket og solgt som originale i senere år.

reg

Disse aller første regular PEZ-dispenserne kalles også ofte «BOX regulars» pga at de hadde den første patentmerkingen BOX på¨den ene siden. Les mer om patentnummer HER.

1950-tallet

I 1952 bestemte Haas selskapet seg for at de ønsket å utvide seg til nye markeder, og bestemte seg for å etablere seg i USA. Det var her de skaffet seg det første patentnummeret for PEZ-figurene sine.

Det første årene i USA ble ikke  PEZ-godteriet godt mottatt. Hverken voksne eller barn ble glade i den sterke peppermyntesmaken. Det ble derfor bestemt å gå over til fruktsmak på PEZ-godteriet, samtidig som man gikk over til å se på den primære kundegruppen som barn. Tidligere hadde PEZ hovedsakelig basert seg på salg til voksne, men i 1955 bestemte de seg for å lage PEZ-figurer formet som leker, for å appellere mer til yngre kjøpere.

De første leke-figurene som ble produsert kalles «Full-body dispensere». De ble laget som en PEZ-figur med hel kropp. Disse ble laget i to forskjellige varianter. En julenisse, og en astronaut. Astronauten ble laget i flere forskjellige farger.

full body santaspacetroopers

PEZ selskapet fant fort ut at å støpe hele lekefigurer ble alt for dyrt. Kompromisset ble å lage vanlige PEZ-dispensere, men med hoder formet som forskjellige kjente tegneseriefigurer.

Dette er en markedsstrategi som selskapet har fortsatt med helt frem til i dag.

På slutten av 1950-tallet kom de første PEZ-figurene med hoder slik vi kjenner de i dag. Skippern var blant de aller første figurene som ble laget på denne måten.

popeyes

Det er ikke bare vanlige PEZ-figurer som har blitt laget. På femtitallet ble det også laget såkalte space guns. Dette var små lekepistoler som man kunne lade opp med PEZ-godteri, og skyte ut.

Dette ble veldig populært, og PEZ-pistolene ble laget i flere forskjellige varianter i årene fremover. Utgavene som ble kalt space gun og candy shooter ble også solgt med et eget PEZ-våpenkort. Et eksempel på dette kan du se på bildet under.
Paperwork-Pez-Pistol-Front

Alle utgavene av PEZ-pistoler ble laget i flere forskjellige farger. Under er noen eksempelbilder av disse.

shooters space guns pez_shoot_gun

1950-1980
PEZ-figurene holdt seg i all hovedsak uendret gjennom 60, 70 og 80-tallet. Det ble eksperimentert med mange forskjellige typer figurer og fargekombinasjoner.

Spesielt på 60- og 70-tallet var det veldig mange av figurene som ble utgitt som ble laget i en meget stort antall fargekombinasjoner, slik at man kunne samle opp mange forskjellige utgaver av samme figur. Det er på denne tiden at PEZ-figurene begynte å bli sett på som mer et samleobjekt enn et bruk og kast objekt.

Noen av de flotteste PEZ-figurene noensinne ble gitt ut i denne perioden. Siden det fantes så mange fargekombinasjoner så har det også blitt enkelte fargekombinasjoner som har blitt mer sjeldne og mer verdt enn andre. Under ser vi et eksempel på fargekombinasjoner av figuren som kalles Pez Pony. Denne figuren er en av de med flest mulige fargekombinasjoner. Noen av disse er vanlige, mens andre er ekstremt sjeldne og verdifulle.

AB_pony_3_web AB_pony_4_web AB_pony_2_web

 

1987
I 1987 kom en stor endring i PEZ-figurene. Det var i dette året at PEZ-figurene fikk en fot å stå på. Dette ble gjort for at figurene skulle stå stødigere av seg selv. Tidligere hadde ikke figurene disse føttene, noe som gjorde at de lett veltet. Under ser du et eksempel på en PEZ-figur uten fot og en med fot.

m4TyzAvIJe8ix2YYq8gtlbg mrSy0GoB73oR-e_gsQpBTOw

Vil du vite mer om hvordan en PEZ-figur er oppbygd, les mer under PEZ-ANATOMI

2000+
På 2000-tallet har PEZ-selskapet begynt å ha fokus på samlermiljøet rundt PEZ-figurene. Det blir gitt ut store mengder samlersett med hele serier av figurer.

PEZ-selskapet hadde også som en regel at de ikke skulle avbilde levende personer på PEZ-figurene sine. Denne regelen hadde de fra selskapet ble startet og helt frem til 2000-tallet. De valgte da å ikke lenger ha denne regelen, og de begynte å lage samlesett med PEZ-figurer som var utformet som levende personer/kjendiser. De aller første kjendisene som ble avbildet på PEZ-figurer var Mike, Paul Jr. og Paul Teutl, fra TV-serien Orange County Choppers. Dette samlesettet ble gitt ut i 2006.

160420007178

Siden den gang har det kommet et stort antall PEZ-figurer som skal forestille skuespillere og andre kjente personer. Dette er en del av PEZ-selskapets markedsføringsstrategi, da de ofte gir ut PEZ-figurer og samlesett i forbindelse med utgivelser av filmer, TV-serier o.l. Det skaper gjenkjennelighet og har utvilsomt bidratt til at PEZ har blitt mer populært og mer utbredt som et samleobjekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *