Når man kommer i gang med PEZ samlingen så kommer man over mange ord og uttrykk som beskriver PEZ-figurene. Her skal jeg prøve å forklare hva disse ordene og uttrykkene betyr, og når de brukes. Det brukes i hovedsak engelsk terminologi når man beskriver PEZ figurer.
Vi begynner med en kikk på oppbyggingen av en typisk PEZ-figur.
HEAD
Øverst har vi hodet. Det er typisk utformet som kjente figurer fra film og tv, eller dyr og andre gjenkjennelige karakterer. I hodet er det flere ting som er viktige for hvordan en PEZ-figur fungerer.
- CANDY KICKER
Candy kicker/Candy pusher er den lille plastbiten på baksiden av hodet til en PEZ-figur. Det er denne lille tappen som skyver PEZ-godteriet fremover når hodet på figuren bøyes bakover.
STEM
Selve «kroppen» på en PEZ-figur kalles en stem. Den blir laget i all verdens fargevariasjoner. Det er på stem’en vi får den viktigste informasjonen om den spesifikke figuren vi ser på.
- IMC (Injection Mold Code)
IMC nummeret forteller oss i hvilket land PEZ-figuren er laget. IMC nummeret er støpt på en av sidene på stem’en. Under ser du de forskjellige IMC nummerne, og hvilket land de tilhører.
- 1 – Østerrike eller Ungarn
- 2 – Østerrike eller Hong Kong
- 3 – Østerrike eller Ungarn
- 4 – Østerrike
- 4(1) – Østerrike
- 4(2) – Østerrike
- 4(3) – Østerrike
- 4(4) – Østerrike
- 4(5) – Østerrike
- 4(6) – Østerrike
- 4(7) – Østerrike
- 4(8) – Østerrike
- 5 – Jugoslavia eller Slovenia
- 6 – Kina eller Hong Kong
- 7 – Østerrike, Hong Kong eller Tsjekkia/Tsjekkoslovakia
- 8 – Østerrike
- 9 – USA
- V – Jugoslavia
IMC nummerne med to tall kalles en Dual-IMC. Første tall identifiserer landet figuren er fra, det andre tallet identifiserer den aktuelle fabrikken i det landet. Dette ble brukt i Østerrike da de hadde flere støpefabrikker i landet.
- PATENT NUMBER
Patentnummeret er støpt på nedre del av stem’en. Patentnummeret forteller oss om hvilken tidsperiode PEZ-figuren ble produsert. Under er listen over de forskjellige patentnummerne, og hvilken tidsperiode de ble brukt. Patentnummerne ble endret ved større endringer i pez-automatens utseende, og hver gang patentet måtte fornyes.
- BOX patent – Tidligere enn 1950 – Ble brukt på noen av de aller tidligste figurene.
- DBP 818.829 – 1950-tallet (Deutsche Bundes Patent. Figurer laget i Europa)
- U.S. Patent 2.620.061 – Fra 1952 til ca. 1968
- U.S. Patent 3.410.455 – Fra 1968 til ca. 1974
- U.S. Patent 3.845.882 – Fra 1974 til ca. 1976
- U.S. Patent 3.942.683 – Fra 1976 til ca. 1990
- U.S. Patent 4.966.305 – Fra 1990 til ca. 1999
- U.S. Patent 5.984.285 – Fra 1999 til ca. 2009
- U.S. Patent 7.523.841 – Fra 2009 til dags dato
Disse patentnummerne er lange å referere til, så til vanlig omtales de bare med de to første sifferne. 2.6, 3.4, 5.9 osv.
Det finnes også figurer fra midten av 70-tallet til midten av 80-tallet som ikke har noe patentnummer på stem’en. Disse kom i overgangen mellom figurer uten føtter og figurer med føtter, i samme periode som 3.9 patentnummeret var i bruk. Disse figurene kalles derfor ofte «3.9- No patent dispenser». Altså en figur fra 3.9 perioden, uten patentnummer.
Under patentnummeret er det også skrevet MADE IN xxxx, for det aktuelle landet figuren er produsert i. Opphavsmerking ble opprinnelig gjort for å tilfredsstille amerikanske regler for import av varer fra andre land.
- FEET
Føttene på PEZ-figurer kan variere. De tidligste utgavene av PEZ-figurer hadde ikke føtter slik dagens figurer har. Rundt 1987 begynte PEZ å få føtter i bunnen av stem’en for å at de skulle stå stødigere. De første utgavene hadde en tynn fot, og figurer fra 1990-tallet og frem til i dag har en noe tykkere fot.
PEZ-figurer uten føtter er enkle å identifisere som eldre enn figurer med føtter. Derfor har figurene uten føtter fått en samlebetegnelse som «Vintage» pez figurer. Så omtales en figur som vintage, betyr det at den er laget før slutten av 80-tallet, og er uten føtter i bunne av stem’en.
Noen unntak finnes når det gjelder figurer uten føtter. I senere år har det blitt laget serier med Valentines hjerter som ikke har føtter. Disse er av nyere dato og regnes ikke som vintage.
SLEEVE
En sleeve i PEZ verden er selve magasinet innvendig i figuren som pez-godteriet ligger i. Dette magasinet glir opp og ned innvendig i stem’en.
- CANDY BUTTON
En candybutton en en liten plastdel som sitter inne i magasinet. Det er den lille knappen som PEZ-godteriet hviler på. Denne knappen har flere funksjoner. Den fungerer som en holder for stålfjæren som sitter lengre ned i magasinet, og forhindrer at denne faller ut. En candybutton er også festet i et spor på bakveggen av magasinet. Det er altså en candybutton som holder hele den innvendige mekanismen i en PEZ-figur sammen.
- SPRING
En spring er den innvendige stålfjæren i magasinet. Det er denne stålfjæren som sørger for at candybutton alltid skyves opp i øvre posisjon. Det er dette som gjør det mulig å alltid presse ut PEZ-godteriet uavhengig av hvor mange biter som er igjen inne i magasinet.